Forskningssenteret RenewHydro inviterer til kick off for forskere og partnere tirsdag 14.januar. Senteret skal utvikle kunnskap og løsninger slik at fleksibel vannkraft kan støtte realisering av energiomstillingen og nå nasjonale energi-, klima- og naturmål. Vi gleder oss til å komme i gang!
Det siste året har HydroCen vært på «hjemmebesøk» hos både kraftprodusenter, konsulenter og forvaltning for å presentere de mest relevante resultatene for partnerne i forskningssenteret.
Nye metoder, nyttige løsninger og teknologiske nyvinninger for vannkraft. Åtte år med HydroCen viser at forskning på vannkraft gir mer fornybar energi og bedre miljø.
Author: Hanne Strypet/SINTEF Energi
ReHydro, et EU-prosjekt som skal utforske innovative løsninger for å øke vannkraftens betydning som energikilde i Europa, har denne høsten startet datainnsamling ved to norske elver.
Bedre damsikkerhet og nye turbindesign, løsninger for å få fisk forbi tubiner og smartere verktøy for produksjonsplanlegging er noen av nyvinningene fra HydroCens forskning. I tillegg er det nå mulig å finne feilene før de rammer generatoren og beregne både levetida til vannnkrafttunnelene og finne ut hvor mange fisk som gyter i elva.
Storørreten i elva Nea i Trøndelag har lokket til seg fiskere i flere generasjoner, men de siste tiårene har bestanden gått betydelig ned. I forskningsprosjektet «Utvidet miljødesign» oppdaget forskerne at det kan være så få som 150 fisk som deltar effektivt i gytingen og at innavl er en av flere grunner til nedgangen.
Forskere i HydroCen har undersøkt hvilke muligheter Europa jobber med for å sikre at kraftmarkedene både skal være rettferdige og samtidig sikre forbrukerne og produsentene.
Et nytt forskningssenter for miljøvennlig energi skal utvikle vannkrafta slik at den blir mer fleksibel og bidrar til mer bærekraftig fornybar energi. Med økt samarbeid og ny kunnskap innen teknologi, markeder, miljø og samfunn vil forskningssenteret RenewHydro jobbe for å nå nasjonale energi-, klima- og naturmål.
HydroCen-forskerne har utviklet et rammeverk for å vurdere hvordan strømproduksjonen i vannkraftverk kan være så regulerbar og fleksibel som mulig med minimal påvirkning på miljø og kostnader.
Ny metode bruker DNA for å finne ut hvor mange laks som gyter i elva. Det er viktig for kraftbransje og forvaltning å vite hvor levedyktig bestanden er når de skal gjøre vilkårsrevisjoner eller miljøtiltak, og denne metoden er både rask og kostnadseffektiv.